Tobleronemousse
Recept:
6 port
• 250 g toblerone
• 2 dl grädde
• 100 g Philadelphiaost
• 2 ägg
1. Smält tobleronen.
2. Vispa i Philadelphiaost i den smälta tobleronen.
3. Vispa i två ägg.
4. Vispa grädde.
5. Vispa ihop allting och häll i portionsglas.
6. Frys i en timme eller ställ i kylen.
Servera med valfria bär.
Påsktårta
Förlåt för dålig uppdatering! Men här kommer i alla fall ett recept på min påsktårta.
Recept:
20 bitar
(Glutenfri)
• 6 ägg
• 3 dl socker
• 3/4 dl havremjöl
• 3/4 dl lailas mjölmix
• 1 1/2 dl potatismjöl
• 3 tsk bakpulver
Fyllning:
• 1 vaniljvisp
• 25 g rumstempererat smör
• 3 dl frysta hallon
• lite florsocker
Garnering:
• Grädde
• Marsipan
• Chokladägg
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Bröa en stor springform.
3. Vispa ägg och socker pösigt.
4. Blanda mjöl och bakpulver.
5. Sikta ner mjölblandningen i äggsmeten.
6. Rör om tills det blivit en slät och klumpfri smet. (Man får inte röra för mycket, då blir kakan platt och kompakt.)
7. Grädda i ca 30 min.
(Om kakan blir brun innan den är klar inuti kan man lägga på ett bakplåtspapper så att den inte blir bränd.)
Fyllning:
1. Tina hallon och mixa dom sedan med lite florsocker.
2. Bred hallon på det första lagret.
3. Vispa vaniljvispen.
4. Vispa i små klickar med smör.
5. Bred ut på det andra lagret.
Garnering:
1. Bred ut ett tunt lager med grädde över hela tårtan.
2. Spritsa på grädde och garnera med marsipan och chokladägg.
Nougatglass
Här kommer ett till recept på en glass som jag har kommit på själv!
Recept:
4 port
• 150 g nougat
• 100 g Philadelphiaost
• 2 dl grädde
• 2 äggulor
1. Smält nougaten.
2. Vispa grädde.
3. Vispa Philadelphiaost och häll i nougaten.
4. Vispa i äggulorna.
5. Häll i grädden i nougatsmeten och vispa så att det blir slätt.
6. Häll i smeten i en form.
7. Frys i minst 4 timmar.
Kycklingsallad
Dagens middag!
Recept:
4 port
• 4 kycklingfiléer
• Kycklingkrydda
• Soja
• 2 vitlöksklyftor
• Salt, peppar
• Isbergssallad
• Gurka
• Körsbärstomater
• Paprika
• Solrosfrön
• Lime
• Örtsalt
1. Skär kycklingen i småbitar
2. Bryn kycklingen.
3. När kycklingen är klar, krydda, pressa i vitlök och häll i lite soja.
4. Skär grönsakerna till salladen.
5. Pressa lite limesaft över salladen och häll på lite örtsalt.
6. Blanda i kycklingbitarna i salladen och toppa med solrosfrön.
Kolaglass med lime
Fick för mig att göra en glass igår så jag tog vad jag hade och hittade på min egna glass. Den blev faktiskt riktigt krämig och god!
Recept:
6 port
• 1 burk kokt sötad kondenserad mjölk (3 dl)
• 4 dl grädde
• 2 äggulor
• 1 tsk vaniljsocker
• Skal ifrån 1 lime + saft ifrån 1/2
1. Koka den kondenserade mjölken enligt min tidigare beskrivning på förra receptet.
2. Vispa grädde och riv ner skal från en lime och även saft från en halv.
3. Häll i den kondenserade mjölken och vaniljsocker i grädden och vispa.
4. Vispa i två ägg och häll smeten i en form.
5. Frys i minst 4 timmar.
6. Servera med syrliga bär t.ex hallon.
Kladdkaksbakelse med kondenserad mjölk, jordnötter, grädde och hallon
Bakelser
8 st:
• 100 g smör
• 80 g mörk choklad
• 2 ägg
• 1,5 dl socker
• 1 1/2 tsk vaniljsocker
• En nypa flingsalt
• 4 msk kakao
• 1 1/2 dl vetemjöl eller lailas mjölmix (glutenfri)
Ugn: 150 grader ca 10-15 min
1. Smält smör och lägg ner chokladen.
2. Vispa ägg och socker.
3. Sikta ner mjöl, kakao och vaniljsocker i äggsmeten.
4. Ha i en nypa salt.
5. Häll i smöret och blanda om ordentligt.
6. Fördela i 8 muffinsformar.
7. Grädda i mitten av ugnen och ta ut dom när dom fortfarande är kladdiga.
8. Låt kallna och ställ in i kylen.
Kondenserad mjölk:
Koka burken i en kastrull i tre timmar.
Låt alltid burken vara täckt med vatten.
När den kokat klart lägg burken i kallt vatten och öppna den när den kallnat.
Garnering:
1. Dela bakelsen så att den får en över och underdel.
2. Ha på en sked med kondenserad mjölk på underdelen och häll på lite jordnötter.
3. Lägg på överdelen och spritsa på lite grädde.
4. Garnera med hallon.
Bakelsen ser ganska liten ut men den är väldigt mastig.
Hemgjorda bars
Recept:
• 2 dl mandelspån
• 2 dl havregryn
• 2 dl kokos
• 5 dadlar
• 4 fikon
• 4 msk tranbärsjuice
1. Rosta mandelspån, havregryn och kokos i stekpannan. Ha inte för hög värme då bränns kokosen.
2. Mixa dadlar och fikon.
3. Häll i mandelspån, havregryn och kokos i mixern.
4. Häll i juicen och mixa tills det blandats om riktigt.
5. Tryck ut i en form och ställ kallt.
6. Ringla över choklad och ställ in formen i frysen en stund.
7. Skär i lagomt stora bitar.
Hallon- och chokladtårta
Här kommer receptet på tårtan!
Bottnar:
• 250 g smör
• 5 ägg
• 4 dl socker
• 6 1/4 dl lailas mjölmix
• 1 3/4 dl kakao
• 1 1/2 msk vaniljsocker
• En nypa salt
Fyllning:
• 200 g hallon
• 1 dl grädde
Tryffel:
• 125 g mörk choklad
• 1 1/4 dl grädde
• 1/2 msk honung
• 12 g smör
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Kläm fast bakplåtspapper i botten på tre springformar.
3. Smörj kanterna med smält smör.
4. Smält smöret.
5. Vispa ägg och socker.
6. Sikta ner kakao, mjöl och vaniljsocker i äggsmeten.
7. Häll i smör och en nypa salt och rör om.
8. Fördela smeten i tre formar och grädda i nedre delen av ugnen i ca 10 min. (Bottnarna ska vara ganska kladdiga när du tar ut dom). Om man inte har tre formar kan man göra bottnarna i omgångar.
9. Låt kallna.
Tryffel:
1. Hacka eller bryt chokladen i bitar.
2. Koka upp grädden med honung och dra från plattan. Rör snabbt i chokladen.
3. Tillsätt smör i små klickar.
4. Låt stela i rumstemperatur. Eller i kylen om du har bråttom. Låt den inte bli för hård om du har den i kylen.
Garnering och fyllning:
1. Blanda hallon och grädde och bred ut det på den första botten. (Grädden kan uteslutas om man vill).
2. Lägg på den andra botten och bred på tryffeln.
3. Bred på ett tunt lager grädde på hela tårtan och spritsa sedan på grädde över hela tårtan.
4. Garnera med frukter och bär.
Tårtan är svår att skära så se till att ställa fram den en stund innan servering och använd en vass kniv.
Tårtan är väldigt mäktig så den räcker till många.
Hallon- och chokladtårta
Receptet kommer imorgon!
Mandelmaräng med grädde och bär
Recept
6 port:
4 äggvitor
2 dl socker
1 dl sötmandel
Grädde
Bär
Choklad
Mandelspån
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Mal mandel.
3. Vispa äggvita och socker (häll i lite socker i taget).
4. Vänd ner mandeln i marängen.
5. Gör 12 rundlar på ett bakplåtspapper och grädda tills marängen är torr, ca 25 min.
6. Låt kallna.
Garnera med vispad grädde, choklad, rostade mandelspån och bär.
Chokladmousse med apelsin
Det fick bli en liten efterrätt idag!
4 port:
140g mörk choklad
1 ägg
1/4 dl kesella/turkisk yoghurt eller liknande
3 dl grädde
Skal ifrån en apelsin
1. Smält chokladen och rör i ägget.
2. Ha i kesella eller liknande och rör om.
3. Vispa grädden.
4. Häll i chokladsmeten i grädden.
5. Riv i apelsinskal och rör om ordentligt.
6. Häll upp i portionsglas.
Ställ i kylen tills det stelnar.
Servera med filéade apelsinklyftor.
Kom ihåg att inte få med det vita på apelsinen när du river i skalet. Då blir det beskt.
Tyvärr så gick det inte att få någon bra bild på moussen.
Revbensspjäll med coleslaw
Varm choklad
En kopp:
3 dl mjölk
15 g mörk choklad
1. Koka upp mjölken och stoppa i chokladen.
2. Vispa så att chokladen smälter.
3. Häll upp i en kopp och servera.
Enkelt mellanmål
Det här är ett gott, enkelt och bra mellanmål.
Det du behöver är:
Turkisk yoghurt
Jordgubbar
Honung
Tips! Strö på lite nötter för att få ett litet extra tuggmotstånd.
Vardagslyx!
Philadelphiaglass med citron och vanilj
Enkel och supergod glass som inte kräver någon glassmaskin.
Recept:
Ca 6 port
120 g Philadelphiaost
1 1/4 dl socker
3 dl vispgrädde
1 1/2 tsk vaniljsocker
3 st äggulor
Skal från 1 citron
Saft ifrån 1/2 citron
1. Vispa Philadelphiaost, socker och vaniljsocker.
2. Vispa grädde.
3. Rör ner en äggula i taget i ostmassan.
4. Riv i citronskal och pressa i citronsaft i ostmassan.
5. Rör ner grädden i ostmassan.
6. Häll i glassmeten i en form.
Frys i minst 4 tim.
Jag brukar servera glassen med hallonsås och hallon. Ibland brukar jag även ringla på lite chokladsås på tallriken för att få en fin uppläggning.
Glassen är godast när den smält lite. Så ta gärna fram den en stund innan servering.
Serveringsförslag
Kyckling med ratatouille
Dagens middag!
Ratatouille
4 port:
1,5 paprika
1 gul lök
1/2 gurka
4 tomater
1 msk tomatpuré
1-2 msk citronsaft
1-2 vitlöksklyftor
1/4 dl persilja
Timjan
Salt
Cajennepeppar
1. Skär paprika och lök i strimlor.
2. Skär ett kryss i tomaterna och koka dom tills skalet släpper (skålla).
3. Bryn lök och paprika.
4. Skär gurkan i bitar.
5. Ta bort skalet på tomaterna och skär dom i bitar.
6. Ha ner gurkan och tomaterna i kastrullen tillsammans med paprikan och löken.
7. Ha i resten av ingredienserna.
8. Låt puttra på svag värme till grönsakerna blivit mjuka.
Kyckling
4 port:
4 kycklingfiléer
1/4 dl olja
1 msk soja
1 tsk ketchup
1 vitlöksklyfta
Salt, svartpeppar, smör
1. Sätt ugnen på 150 grader.
2. Blanda olja, soja, ketchup, pressad vitlök och svartpeppar.
3. Stek filéerna i smör.
4. Salta och peppra.
5. Lägg filéerna i en form och häll över marinaden.
6. Häll på lite vatten och ställ in i ugnen.
7. Ta ut kycklingen när innertemperaturen är 72 grader.
Kyckling får INTE ha rosa kött. Köttet ska vara vitt och köttsaften genomskinlig.
Kokostoppar doppade i mörk choklad
Kokostoppar
Ca: 24 st
50g smör
0,75 dl socker
2 ägg
200g kokosflingor
Ca 70g mörk choklad
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smält smöret och låt det svalna.
3. Rör ihop ägg och socker.
4. Häll i kokos och smör och rör om.
5. Låt stå ett tag så att kokosen får svälla lite.
6. Klicka ut på bakplåtspapper.
7. Grädda mitt i ugnen i ca 10-12 min så att kokostopparna blir gyllenbruna.
8. Låt svalna och doppa dom sedan i mörk choklad.
Tips: om du vill kan du ha i lite citronsaft i kokostopparna!
Fläskfilé med magra pommes, ratatouille, rödvinssås och bearnaisesås
Gårdagens middag!