Chokladrulltårta på mitt vis
Recept:
Botten:
• 3 ägg
• 1 1/2 dl socker
• 3/4 dl potatismjöl
• 1 tsk bakpulver
• 2 msk kakao
Fyllning:
• 175 g hallon
• 100 g mörk choklad
• 1 msk honung
1. Sätt ugnen på 250 grader.
2. Mixa hallon och sila bort kärnorna.
3. Koka upp hallonpuréen och vispa i honung och choklad.
4. Ställ kallt.
5. Vispa ägg och socker pösigt.
6. Sikta ner mjöl, kakao och bakpulver.
7. Vänd ner det i smeten och häll ut på ett bakplåtspapper (i långpanna).
8. Grädda i ca 5 min.
9. Strö över socker och vänd på bottnen.
10. Dra försiktigt bort bakplåtspappret och låt den kallna.
11. Bred på chokladtryffeln och rulla ihop den.
12. Ställ kallt tills tryffeln har stelnat helt.
13. Skär i bitar och toppa med grädde.
Pulled pork med coleslaw, klyftpotatis och majskolv
Pulled pork:
4-5 pers
• 1 kg fläskkarré
• Salt, peppar
• chilipeppar
• 3 dl bbqsås original
• 4 msk kalvfond
• 2 dl vatten
• 2 gula lökar
• 2 vitlöksklyftor
1. Sätt ugnen på 120 grader.
2. Tvätta köttet och gnid in salt, peppar och chilipeppar.
3. Blanda bbqsås, fond och vatten.
4. Lägg köttet i en kastrull med lock (se till att den tål att stå i ugnen) eller i en lergryta med lock.
5. Klyfta löken och vitlöken och lägg det runt köttet.
6. Häll över såsen och ställ in i ugnen.
7. Ta ut efter ca 7-8 timmar eller när köttet går att dra sönder med en gaffel.
8. När köttet är klart, dra isär köttet med en gaffel och sila såsen.
9. Lägg tillbaka köttet i såsen.
Coleslaw:
Ca 4 pers
• 11 dl strimlad färsk vitkål
• 2 dl riven morot
• 1/2 rödlök
• 1 1/2 dl cream fraiche
• 1/2 dl majonäs
• 1-2 tsk pepparrot
• Ca två nypor socker
• Salt, peppar
1. Blanda samman allting strax före servering.
Servera pulled pork med coleslaw, klyftpotatis och majskolv
Baconinlindad sparris med tillbehör
Gårdagens förrätt:
• Färsk sparris
• Bacon
• Blandsallad
• Pinjenötter
• Parmesan
• Citron
• Olja
• Örtsalt, svartpeppar
1. Skär bort den hårda snutten på sparrisen.
2. Dela på mitten och koka i lättsaltat vatten i ca 6 min.
3. Rulla in 3 sparrisbitar i varje bacon.
4. Stek och lägg på hushållspapper.
5. Lägg sallad på tallriken, blanda ihop citron, olja, örtsalt och peppar och häll över salladen.
6. Strö över rostade pinjenötter och riven parmesan.
7. Lägg på rullarna och servera.
Vit chokladmousse med hallon och passionsfruktssås
Recept:
4-5 pers
• 200 g vit choklad
• 2 1/2 dl grädde
• 1 dl kesella
• 1 ägg
• passionsfrukt
• äppelmos
• hallon
• florsocker
1. Smält chokladen och blanda i ägget.
2. Blanda i kesella och sist den vispade grädden.
3. Häll i portionsglas eller en form.
4. Ställ i kyl tills moussen har stelnat.
Passionsfruktssås:
1. Mixa passionsfrukten med lite vatten.
2. Sila bort kärnorna.
3. Blanda i lite äppelmos.
Hallonsås:
1. Koka hallonen tills dom kokat sönder helt.
2. Häll i lite florsocker.
3. Sila bort kärnorna.
Servera
Petit chouxer med vaniljgrädde och hallon
Recept:
15 st
3 dl vatten
100 g smör
2 dl vetemjöl
3 ägg
Grädde
Vaniljsocker
Hallon
Florsocker
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Koka upp vatten och smör.
3. Häll i vetemjölet och vispa kraftigt.
4. Låt det koka under tiden du vispar kraftigt.
5. Ställ kastrullen åt sidan när smeten släppt från bottnen.
6. Låt kallna.
7. Vispa i ett ägg i taget och vispa en stund mellan varje ägg.
8. Spritsa ut smeten på ett bakplåtspapper.
9. Grädda i ca 20 min. (Öppna inte ugnen dom första 10 minuterna).
10. Fyll petit chouxerna med vaniljgrädde och hallon när dom kallnat.
11. Pudra över florsocker och servera.
Linneas snickerskladdkaka
Recept:
• 100 g smör
• 80 g mörk choklad
• 3/4 dl jordnötssmör
• 2 ägg
• 1 1/2 dl socker
• 1 1/2 tsk vaniljsocker
• 1 1/2 dl lailas mjölmix (glutenfritt) eller vetemjöl
• 4 msk kakao
• en nypa flingsalt
• 1/2 dl grovt hackade jordnötter
Kolaglasyr:
1/2 dl socker
1/2 dl sirap
1/2 dl grädde
1. Sätt ugnen på 150 grader.
2. Bröa en pajform med kokos.
3. Smält smöret och rör ner choklad och jordnötssmör så att det smälter ordentligt.
4. Vispa ägg och socker fluffigt.
5. Sikta ner mjöl, kakao och vaniljsocker i äggsmeten.
6. Blanda i smörblandningen och rör om.
7. Häll smeten i en pajform och strö över jordnötterna.
8. Grädda i ca 12 min.
Kolaglasyr:
1. Blanda ihop allting i en kastrull och låt koka i ca 5 min.
2. Ringla över glasyren på kakan när den stannat till sig.
3. Strö över lite flingsalt.
4. Låt kakan stå kallt i några timmar. Gärna över natten.
Servera med grädde.